arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Saturday, 22 October 2016 23:33

Otvorila se rupa u zemlji kod Vitine: Podzemni hodnici, samo sedra 'drži' tlo

Autor: Republikainfo.com Autor: Republikainfo.com

Na području Koćuše u Vitini, obalama rijeke Trebižat u ovom dijelu zvanoj Mlade, obrađivanje zemljišta postaje opasno po život.

. No, često propadanje tla, otvaranje rupa u zemlji dubokih po nekoliko metara nije novina za Vitinjane, pa tako i za Ivana Juriča kojeg je samo veliki oprez dijelio od najgoreg.

„Tlo se prolomilo ispod mog traktora dok smo brali kukuruz, ali na svu sreću nisam upao. Otvor same rupe je oko 60x100 centimetara, a dubina je oko četiri do pet metara. Koliko se moglo vidjeti, površina samog kanala ispod zemlje je nekih 12 metara četvornih s tim da se proteže prema zapadu. Nažalost, više se ne može vidjeti i snimiti bez podzemnih kamera“, kaže Ivan Jurič.
 

No, on ističe kako ove pojave na ovom području, zbog neposredne blizine rijeke Mlade, nisu rijetkost te da su ih vlasnici zemljišta i prije uočavali.


Zanimljivo je da je sloj zemlje koja se obrađuju i po kojoj voze traktori, po ovome, jedva nešto viši od 60-ak centimetara te da su je držale-podupirale sedre, sedimentne stijene, šupljikave stijene, u ovom slučaju izduženog oblika.
„Ispod su kanali te sam označio samo opasno područje kako netko ne bi netko upao“, kaže Jurič.

U kršu nema pravila
Da je ovo česta pojava u kraškoj zapadnoj Hercegovini za Dnevni list kaže i profesorica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dr.sc. Amira Galić.
„Da, to je raširena pojava u kršu i ne događa se samo kod nas, ali je najuočljivija u zapadnoj Hercegovini. U kršu vrijedi samo jedno pravilo – da pravila nema i ne može se napraviti točna procjena ovog stanja kao i da ne možemo dati pretpostavku gdje će se to dogoditi“, komentira profesorica Galić.


Ona pojašnjava da je ulegnuće tla, tzv. ‘propadanje’ uzrok činjenici da je krško tlo sastavljeno od topivih stijena, kalcijevog-karbonata topivog u vodi. „Stoga se to najčešće događa nakon kiša. S druge strane, radi se o vrlo plodnom tlu tako da je to dvosjekli mač. Na žalost, geofizičko istraživanje tog područja nakon kojeg bi dobili snimak stanja, nije rađeno i jako je skupo“, zaključuje profesorica Galić.


Zanimanje speleologa
Iz Speleološkog društva ‘Herceg’ Mostar kažu da je slična pojava zabilježena i na području lokacije Vrdi kod Mostara. „Svugdje gdje ima podzemnih voda ili je lokacija u blizini vode ima jama. Konkretno za područje toka rijeke Trebižata, gdje je kraško područje, ovim obiluje. Svakako da bi bilo jako zanimljivo istražiti moguće podzemne tunele na tim mjestima“, komentira Žana Marijanović, predsjednica speleološkog društva ‘Herceg’ Mostar.


Na tisuće četvornih metara obradive površine područja Koćuše, na kojima se uzgajaju poljoprivredne kulture oduvijek je vrlo opasno područje, posebice za teške poljoprivredne strojeve. Za sada, ostaje za nadati se da ćudljivo hercegovačko tlo neće uzeti svoje žrtve.

Read 4211 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering