arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Saturday, 25 June 2016 09:11

Solarij će biti zabranjen i u Hercegovini jer izaziva tumor

Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Upotreba solarija na području Hercegovine uskoro bi mogla biti zabranjena. Naime, Hercegovačko dermatovenerološko društvo podržat će inicijativu da se uvede zabrana korištenja solarija osobama mlađima od 18 godina,

koju su pokrenuli dermatolozi Republike Srpske. “Najteža posljedica dugotrajnog korištenja solarija je tumor kože”, kazala je prof. dr. sc. Dubravka Šimić, specijalistica dermatologije i venerologije, uža specijalistica dermatološke onkologije, iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za portal Grude-online.info. Šimić ističe kako je u dermatološkom liječenju izraz solarij nepoznanica. Razlog tomu su štetni učinci solarija na kožu, tako da se dermatolozi ne bave solarijem i ne odgovaraju na pitanja o njemu, piše Večernji list BiH.

 

“Iznimku činim jer je očito kako većinu mladih ljudi ne zanima štetno djelovanje, nego tamna koža koja je i dalje, nažalost, trend”, kaže dr. Šimić. Dodaje kako je cilj korištenja solarija tamnjenje kože. Korisnici solarija očekuju željenu boju čim prije, koriste ga dulje nego što je dopušteno što, naravno, dovodi do promjena ne samo u koži nego i očima. Podsjetimo, Udruženje dermatologa RS-a najavilo je u svibnju ove godine kako će pokrenuti inicijativu prema Vladi i Narodnoj skupštini RS-a da se upotreba solarija u Republici Srpskoj zabrani potpuno ili barem maloljetnicima. “To će biti dogovor na skupštini dermatologa RS-a, ali najvjerojatnije ćemo ići s inicijativom za potpunim ukidanjem solarija. Znamo kako ćemo dobiti kritike od kozmetičkih salona, ali smatramo da je zdravlje na prvom mjestu”, naglasila je tijekom održavanja preventivne kampanje protiv karcinoma kože “Euromelanom” predsjednik Udruženja dermatologa RS-a dr. Dragana Starović.

Dermatolozi se nadaju kako će postići da upotreba umjetnog sunca bude zabranjena barem maloljetnicima. “U tom slučaju, stariji od 18 godina morali bi potpisati izjavu da na vlastitu odgovornost koriste solarij. Nadamo se da ćemo bar mlade spasiti štetnog UV zračenja”, kazala je Starović. U 2015. otkriven je veći broj slučajeva karcinoma kože nego ranije, a u 20 slučajeva melanom je potvrđen patohistološkim nalazima. Inicijativa je nastala po ugledu na Srbiju i zemlje EU, koje su već zabranile upotrebu solarija mlađima od 18 godina. Najavljeno je da će 2017. u cijeloj Uniji nastupiti potpuna zabrana umjetnog sunčanja. “Ako stav EU u vezi s tim pitanjem bude definitivan, i mi možemo razmatrati takvu mogućnost”, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić. Smatra se da je korištenje solarija odgovorno za više od 450.000 slučajeva pojave melanoma godišnje u svijetu. Posebno je zabrinjavajuće to što se rizik obolijevanja od melanoma povećava kod vrlo mladih djevojaka koje su počele koristiti solarij od 16. godine.“U RS je u 2013. bilo 115 novih slučajeva oboljelih od malignog melanoma kože”, kazali su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Read 931 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering