arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Thursday, 25 February 2016 14:49

Trend smanjivanja broja Hrvata katolika se nastavlja

Piše: Zoran Krešić | vecernji.ba Piše: Zoran Krešić | vecernji.ba

U dvjema hercegovačkim biskupijama prirodni prirast u prošloj godini u većini župa od ukupno 81 bio je negativan premda je značajno veći broj onih koji su odselili pa je više od 5000 osoba napustilo svoja ognjišta. Pokazali su to podaci prikupljeni prigodom blagoslova kuća, piše Večernji list BiH.

 

81 župa

No, Mostarsko-duvanjska biskupija je razmjerno vitalna i u njoj je, ukupno gledajući, ipak bio pozitivan prirodni prirast i bio je u ‘plusu’ za 11 krštenih u odnosu na umrle, odnosno pokopane po kršćanskim običajima. Istodobno, u Trebinjsko-mrkanskoj županiji u kojoj nije toliko bio izražen migracijski proces, prirodni prirast je bio negativan.


Tamo je čak 100 osoba više umrlo, a rodilo ih se tek 190. Najveći pozitivni prirast imale su mostarske župe: Katedrala, Sv. Ivan, Sv. Luka, Sv. Marko, Sv. Matej, Sv. Petar i Pavao, Sv. Toma, a u plusu su bile župe Čitluk, Duvno, Gorica Struge, Grude, Humac, Kočerin, Kruševo, Međugorje, Nevesinje, Posušje, Rakitno te Široki Brijeg u Mostarsko-duvanjskoj, dok je pozitivan prirast u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji bio u Aladinićima, Čeljevu, Neumu i Prenju. Najlošije je stanje u župi Konjic gdje je četvero krštenih, a 46 pokopanih, a slijedi Klobuk, Seonica, Studenci ... Trend smanjivanja broja Hrvata katolika može se pratiti i kada se usporedi broj krštenih u odnosu na prvopričesnike ili krizmanike. Iz dviju biskupija upozorili su na brojne elemente koji pridonose odlasku Hrvata katolika sa svojih ognjišta i pri tome ukazao na poteze i pozive Katoličke crkve upućene ljudima da ostanu vjerni svojim obiteljskim korijenima.


Razgovori u Vatikanu

O hrvatskoj katoličkoj nazočnosti te iskušenjima s kojima se susreću u BiH u Vatikanu je hrvatski šef diplomacije Miro Kovač razgovarao s predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i komornikom Svete rimske crkve kardinalom Jean-Louisom Tauranom i s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Read 964 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering