arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Saturday, 12 December 2015 18:51

Josip Brkić: BiH mora ispuniti uvjete i dosegnuti standarde potrebne za članstvo u NATO-u

Autor: klix.ba Autor: klix.ba

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (Ljubušak-Studenčanin po ocu Milenku), ujedno i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, u intervjuu za Klix.ba naglasio je kako je od vitalne važnosti da građani BiH argumentiranim, a ne emotivnim rasuđivanjem zauzmu stav o tome jesu li  za ulazak BiH u NATO.

Naglasio je kako je na BiH da što efikasnije iskoristi perspektivu članstva, ispuni uvjete i dosegne standarde potrebne za članstvo, a onda na demokratski način, uvažavajući sve u BiH, donese odluku za članstvo.


Možemo li biti zadovoljni NATO integracijskim procesom BiH?

Ako polazim od činjenice da su BiH i Crna Gora krajem 2006. godine zajedno ušle u NATO program Partnerstvo za mir (Pfp) i da smo skoro u isto vrijeme 2009. godine podnijeli zahtjev za članstvo u Akcijski plan za članstvo (MAP), a da je prije nekoliko dana NATO pozvao Crnu Goru u punopravno članstvo u Savezu, smatram kako je dinamika našeg integracijskog procesa mogla biti brža. Međutim, ostvarujemo dobru suradnju kroz postojeće programe suradnje s NATO-om i radimo na ispunjavanju uvjeta iz Talina kako bi Savez mogao što prije donijeti odluku o aktiviranju Akcijskog plana za članstvo. Ponovit ću kako je Bosna i Hercegovina učinila dosta u procesu reforme obrane koja je realizirana uz značajnu potporu NATO-a. Tijekom tog procesa, BiH je već preuzela određene NATO standarde.

 

U kojoj su fazi ti procesi, ima li pomaka?

Prema mojoj ocjeni ostvareni su mjerljivi pomaci. Iako BiH ne može koristiti program "Godišnji nacionalni plan", koji je osnovni instrument strukturalne suradnje između NATO-a i država članica MAP-a, sve dok ne riješimo uvjet iz Talina, naša država vrlo dobro i predano koristi sve ostale mehanizme i instrumente suradnje. To su, u prvom redu, Individualni partnerski akcijski plan (IPAP), Proces plana i revizije (PARP) i Individualni partnerski program (IPP). Svi ovi programi su koncipirani tako da se ispunjenjem zacrtanih ciljeva dostigne ukupna "interoperabilnost", tj. prilagodba uvjetima, vrijednostima i standardima koje baštine članice ovog najsnažnijeg vojno-političkog saveza.

 

BiH je implementirala planirane aktivnosti u okviru obrambenog dijela IPAP-a, pri čemu je naglasak bio na Oružanim snagama BiH i razvoju kapaciteta interoperabilnosti, pozitivno je ocijenjena implementacija trenutnog seta Partnerskih ciljeva kroz PARP Procjenu 2015. Od ukupno 40 Partnerskih ciljeva implementacija 27 ciljeva odvijala se u skladu s postojećim planovima bez većih ili sa manjim problemima, što procentualno iznosi 95% od ukupnog broja ciljeva, čime je nastavljen pozitivan trend iz prethodne godine.

 

Pomaci se ogledaju i u procesu knjiženja vojne perspektivne imovine koja je uznapredovala od formiranja nove vlasti u travnju. Do sada su uknjižene 23 lokacije, a za dvadesetak lokacija uknjiženje je u tijeku. Želim naglasiti kako u ovom smislu Ministarstvo obrane BiH, Tužiteljstvo BiH i ostale nadležne institucije ulažu maksimalne napore kako bi se ovaj proces ubrzao i završio.

 

Povjerenstvo za NATO integracijski proces Vijeća ministara BiH, na čijem sam čelu, ulaže značajne napore za dostizanje standarda i uvjeta, promociju postignutog napretka u NATO integracijskom procesu i informiranju javnosti o aspektima ovog integracijskog procesa.

 

Želio bih naglasiti kako  NATO integracijski proces ne treba promatrati odvojeno od EU integracijskog procesa. Ovi procesi su komplementarni jer ispunjavanje uvjeta koje traži NATO ide u korak s ispunjavanjem uvjeta koje očekuje EU i obratno. NATO je zasnovan na zajedničkim vrijednostima i obvezama čija se suradnja temelji na solidarnosti zemalja članica.

 

Ono što je najvažnije je poruka NATO-a kako perspektiva članstva za BiH postoji, ali da dinamiku približavanja diktira BiH. Od nas samih ovisi koliko brzo ćemo dostići standarde i ispuniti uvjete u vladavini prava, demokraciji, poštivanju ljudskih prava, smanjenju korupcije i organiziranog kriminala.

 

Kada bismo mogli očekivati pridruživanje vojnoj alijansi?

Članstvo u NATO-u je dosta ispred nas, ali je važno da su ta vrata za nas otvorena, što je jasno poručio generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na ministarskom sastanku u Bruxellesu, kada je Crna Gora pozvana u članstvo. Mislim da se u ovom trenutku ne trebamo trošiti na prognoze o pridruživanju već na proces pridruživanja, odnosno reformske procese koji će voditi unapređenju demokratskih principa, stabilnosti i sigurnosti.

 

Integracijski procesi vezani za prijem u NATO i EU su važni nama. NATO postoji od 1949. godine bez BiH i to vrlo uspješno. Na nama je da što efikasnije iskoristimo perspektivu članstva, ispunimo uvjete i dosegnemo standarde potrebne za članstvo, a onda na demokratski način, uvažavajući sve u BiH, donesemo odluku za članstvo. Dakle, smatram kako se BiH treba usredotočiti na reforme i prilagođavanje, radi koristi koje one donose za naše građane, a o samom pitanju članstva se treba odrediti kada za to dođe vrijeme.

 

Sve države koje su postale članice NATO-a su se demokratizirale, nisu vodile nijedan rat sa susjedima, došlo je do povećanja BDP-a, kao i do povećanja izravnih stranih investicija, njihovi građani mnogo bolje žive, a nedugo nakon ulaska u NATO sve te države su postale i članice EU.

 

Osim toga, od početnih 12 država članica Saveza, do 29 koliko će ih biti sa Crnom Gorom, nitko nije istupio iz NATO-a u posljednjih 66 godina, iako postoje vrlo jasni mehanizmi kako se to može učiniti.

 

Što najviše koči NATO integracijski proces BiH?

Uspjeh u integracijskim procesima vezanim za prijem u NATO i EU zahtijeva snažnu političku opredijeljenost, stručan i učinkovit rad institucija i podršku društva. Nemogućnost postizanja političkog dogovora u vezi s cjelokupnom državnom imovinom, a vojna imovina je dio paketa državne imovine, jedna je od poteškoća. Osim toga, dobro informirana javnost je od vitalne važnosti za podršku građana u ovom procesu. Povjerenstvo za NATO proces će u sljedećem razdoblju svoje aktivnosti usmjeriti prema informiranju javnosti o svim aspektima budućeg članstva kako bi javnost u našoj državi mogla argumentiranim, a ne emotivnim rasuđivanjem zauzeti stav da li je za ulazak u NATO ili protiv toga.

 

Smatram kako su emotivni argumenti vrlo moćni i stoga je važno predočiti našim građanima i javnosti šire aspekte NATO integracijskog procesa. Čvrsto vjerujem u vrijednosti i značaj javnih informacija i javnog angažmana u pitanjima koja se odnose na NATO te vjerujem da će naši napori polučiti stabilan pozitivni trend prema ovom procesu.

 

Read 1018 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering