arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Friday, 14 March 2014 14:48

U organizaciji Glazbene škole Ljubuški održan koncert Vesne Podrug Kossjanenko

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal

U srijedu, 12.ožujka, u prostorijama Majčina sela u Međugorju, u prepunoj dvorani, održan je koncert u izvedbi hrvatske pijanistice i profesorice Vesne Podrug Kossjanenko. Program koncerta bio je sačinjen iz dva dijela, a na repertoaru su bili jedni od najznačajnijih kompozitora klavirske literature:

Ludwig van Beethoven, FranzLiszt te FrederikChopin. U prvom dijelu programa mogli smo čuti Beethovenovu Sonatu u B duru op.22 br.11., četverostavačnu sonatu iz Beethovenova ranijeg opusa, vedrog i razigranog karaktera, s klasičnim rasporedom stavaka - prvi brzi stavak Allegro conbrio, zatim spori stavak Adagio conmoltoespressione, treći stavak Menuetto te finalni Rondo, Allegretto.Nakon sonate slijedila je prava glazbena poslastica – dvije F. Schubertove solo pjesme u obradi F. Liszta, jednog od najvećih klavirskih virtuoza; prva „Gretchen am Spinnrade“ (Gretica na vretenu) i druga „AufdemWasserzusingen“ (Pjesma na vodi). Imali smo priliku čuti divno izvedene melodijske linije protkane kroz mnoštvo briljantnih pasaža, promjenu boja zvuka od reskih do onih dubokih i mističnih, i izuzetnu spretnost i brzinu pri skokovima kroz različite registre instrumenta. Nakon kratke pauze uslijedio je drugi dio koncerta, ponovno sonata, ali sada iz doba romantizma. F. Chopinova Sonata u h molu op.58, br.3, sa stavcima 1. Allegro maestoso, 2. Scherzo, molto vivace, 3. Largo te 4. Finale, Presto, ma nontanto, agitato, ostavila je izuzetno snažan dojam na sve slušatelje zbog svojih bogatih tema, raznolikosti glazbenog materijala te bravuroznih pasaža.Nakon dugog pljeska i ovacija, pijanistica je nagradila publiku dodatkom, izvedbom djela PosvetaRoberta Schumanna.


Za svaku pohvalu je spremnost Majčina sela Međugorje da za ovu prigodu ustupi dvoranu s koncertnim klavirom, obzirom da Hercegovina oskudijeva takvim prostornim sadržajem. Također treba pohvaliti odaziv velikog broja učenika Glazbene škole Ljubuški, jednog od organizatora koncerta, koji su svoje oduševljenje uz čestitanje potvrdili i fotografiranjem s pijanisticom. Puna dvorana je potvrda da ima slušatelja kvalitetne glazbe koji su željni ovakvih koncerata.
Pijanistica i njezin suprug Wladimir Kossjanenko, austrijski violist ruskog podrijetla, nakon koncerta su organizatorima zahvalili i izrazili oduševljenje na toplom domaćinskom prijemu, te iskazali želju da se ponovno vrate u Hercegovinu, kako turistički tako i u koncertnom aranžmanu kao duo viola-klavir.

Read 1573 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering