arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Tuesday, 04 March 2014 16:19

FOTO: Predstavljen roman “Anđeo nad mojom zemljom”

Zorica Volarević | Dnevni list Zorica Volarević | Dnevni list LJportal

Roman prvijenac “Anđeo nad mojom zemljom”, autorice Elizabete Medić, predstavljen je sinoć u Ljubuškom. Riječ je o romanu koji govori o stradavanjima u proteklom Domovinskom ratu te sudbini žena koje su pretrpjele gubitke u njemu.

Iako je riječ o njenom prvom romanu, Elizabeta se oduvijek bavi pisanjem, ali su to uvijek bile pjesme i kratke priče, a 1995. je za svoju kratku priču “Anka” dobila nagradu “Zlatno pero”.

 

Tema je rat

 

Nakon toga nastaje stanka u njenom stvaralaštvu, udajom postaje Ljubušanka, a obiteljske obveze joj nisu dopuštale da se posveti svojoj velikoj ljubavi, pisanju. Iz razgovora s njom doznali smo kako je prije tri godine slučajno pronašla jednu svoju nedovršenu priču, čime joj se vratilo nadahnuće, i sjela je pisati sa željom da je dovrši.
“Pisala sam danima i nakon tridesetak stranica shvatila sam da pišem svoj prvi roman i nije bilo povratka. Samo oni koji se bave pisanjem znaju da kad jednom uđeš u te vode, iz njih više ne možeš izaći. Za mene je pisanje apsolutna zaljubljenost”, kazala je Elizabeta, dodajući kako joj je trebalo oko godinu dana da ga završi, a toliko potrebno vrijeme opravdava činjenicom da je ona prije svega supruga i majka, a te obveze joj iziskuju sve njeno slobodno vrijeme. Kako smo već i rekli, tema ovog romana je rat u ovoj zemlji, odnosno potresna priča o sudbini žena zahvaćenih ratnim zbivanjima. Na upit zašto je u naslovu anđeo, ako je tema rat, odgovara da je to zapravo simbolika pravde koja nagrađuje dobre, a kažnjava sve nečovječno.
“Hvala Bogu da pravda postoji i da ju nitko ne može izbjeći”, naglasila je ona, dodajući kako je knjigu posvetila ocu Slavku Kulašu, koji je poginuo u ovom ratu, a koji ju je cijeli život podržavao u njenom književnom stvaralaštvu.

 

Nastup klape Katarina

 

U recenziji koju je napisao, prof. Mate Grbavac ističe kako je ovo prvi, ali, vjeruje, ne i posljednji roman koji će izići pod njezinim perom.
“Tema romana je rat u ovoj zemlji, priča o sudaru dobra i zla, potresna priča o sudbini žena, ali ne samo njih, već svih zahvaćenim ratnim zbivanjima i sukobima u ovoj patničkoj zemlji. Priča je ovo o ljudima koji žele izgraditi život ispunjen ljubavlju, razumijevanjem, dobrotom i suosjećanjem”, napisao je između ostaloga prof. Grbavac u svojoj recenziji, kojemu je Elizabeta zahvalila na svoj pomoći koju joj je pružio. Za kraj kažimo kako su u programu predstavljanja ovoga romana sinoć nastupili i članovi klape Katarina s Bune, otkud Elizabeta i vuče svoje korijene.

 

Fotografije pogledajte OVDJE.

 

 

Read 2018 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering