arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Friday, 28 February 2014 21:34

Humac uskoro dobiva lapidarij

Autor: VL | LJ::portal Autor: VL | LJ::portal

Osim muzeja, galerije Majka i knjižnice, Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog na Humcu će dobiti još jednu važnu kulturnu ustanovu. Riječ je o lapidariju, sastavnom dijelu muzeja, u kojem ce biti pohranjeni arheološki kameni spomenici.Nasljedstvo od Rimljana
Bit će uspostavljen u samostanskom dvorištu nasuprot istočnom krilu samostana u čijem se uređenom podrumskom prostoru nalazi muzej. Prostor, zasebna prizemna građevina, je napravljen prije 4 godine, međutim, još nije završen da bi se mogla postaviti zbirka vrijednih kamenih spomenika. Oni se već nalaze unutra i time su donekle sklonjeni i zaštićeni od izravnog nepovoljnog atmosferskog utjecaja. No, potpunu zaštitu će imati tek kad se sve završi.

 - Radi se o spomenicima ne manje vrijednosti od onih koji su izloženi u muzeju. Govore o povijesti i nasljedstvu koje su nam Rimljani ostavili. Uglavnom su to nadgrobni rimski spomenici, zatim rimski miljokazi s natpisima koji upućuju na jednu rimsku komunikaciju, fragmenti ranokršćanskih spomenika te brojni kameni predmeti kao što su urne i neki predmeti za proizvodnju. Osim toga imamo nekoliko natpisa nadgrobnih križeva pisanih ćirilicom, i to bi bila poveznica s jednim originalnim natpisom iz 1869. godine s naše crkve sv. Ante na Humcu koji je bio oštećen u ratu. Tu se nalaze i dvije krstionice za držanje blagoslovljene vode, nastale kad je crkva građena i od domaćeg kamena – objašnjava kustos humačkog muzeja fra Milan Jukić.

Nedostaje financija
Većina je pronađena u ljubuškom kraju, a ima ih nekoliko iz drugih dijelova Hercegovine. Bogatstvo nalaza u okolici Ljubuškog tumači se naseljavanjem legionara veterana u taj kraj da bi se ojačala sigurnost carstva, po čemu je posebice bio poznat car Tiberije. U tom smislu znakoviti su i važni natpisi u živoj stijeni, a na njima se spominje rimsko veteransko naselje. Nažalost, sada nema financijskih mogućnosti da se lapidarij završi i čekat će se da se stvore uvjeti za to. Sigurno je da bez potpora sa strane, humački samostan to neće sam moći napraviti.

Zasad izloške posjećuju i razgledaju stručni ljudi, arheolozi, povjesničari, a moglo bi se urediti i tako da bude izložba i za širu javnost.

Read 1931 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering