arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Friday, 24 January 2014 16:40

Mirko Rašić: O važnosti održavanja 1. Međunarodnog kongresa na Humcu

arheon.org arheon.org

Povodom 130-e godišnjice postojanja Muzeja na Humcu, Općina Ljubuški i samostan sv. Ante na Humcu organiziraju međunarodni kongres

pod nazivom „Kulturno-povijesna baština općine Ljubuški”. Kongres će se održati na Humcu 21.-22. ožujka ove godine.

Sudionici kongresa, znanstvenici i stručnjaci iz područja arheologije i povijesti, prezentirat će znanstvene priloge o temama vezanim za područje općine Ljubuški. Prilozi su tematski ciljani na novi i nepublicirani arheološki materijal, na nova otkrića i neadekvatno veloriziranu arheološku građu.

Svoju nazočnost na kongresu potvrdili su prof.dr.sc. Mirjana Sanader, doc.dr.sc. Domagoj Tončinić, profesori dr.sc Brunislav Marijanović, dr.sc. Željko Miletić, dr.sc. Miroslav Glavičić, dr.sc. Ante Uglešić, doc.dr.sc. Tomislav Fabijanić, doc.dr. Josipa Baraka, doc.dr. Dario Vujević i asistenti Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru.

O događaju smo razgovarali s voditeljem projekta, mag. arheologije Mirkom Rašićem.

1. Kako ste došli na ideju organizacije kongresa i koliko ste zadovoljni dosadašnjom realizacijom?

Naime na ideju sam došao zbog činjenice da ćemo ove godine svjedočiti 130-oj godišnjici postojanja muzejske zbirke franjevačkog samostana na Humcu, a potaknut lošim stanjem kulturno-povijesne baštine. Što se tiče realizacije samog projekta, naišao sam na razumijevanje općinskih vlasti te franjevačkog samostana na Humcu koji su ujedno i nositelji projekta. Kongres je zatvorenog tipa, te smo u fazi zaključivanja popisa sudionika. Ovom prilikom zahvaljujem se i gospodinu Bojanu Galiću na suradnji prilikom izrade plakata te pozivnice za sudionike kongresa.

2. U čemu vidite važnost održavanja 1. Međunarodnog kongresa na Humcu?

Obzirom na teško stanje kulturno povijesne baštine kako u Ljubuškom tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, izuzev grada Stolac koji može biti dobar primjer ostalima, mišljenja sam da je ovo idealna prilika za podizanje svijesti naših sugrađana s ciljem zaštite kulturno-povijesne baštine. Niz lokaliteta koji slove za nacionalne spomenike kulture svakim danom su ugroženiji. Moram istaknuti kako općina Ljubuški ima ogroman potencijal, počevši od niza arheoloških lokaliteta do muzejske zbirke na Humcu koja je ujedno najstarija takva institucija u BiH. Stoga, cilj ovog kongresa je educiranje šire javnosti te prezentacija muzejske građe, arheoloških lokaliteta sve u svrhu zaštite istih.

3. Namjeravate li nastaviti s organizacijom ovog i sličnih događanja i idućih godina?

Da, svakako, no to neće ovisiti samo o meni. Kad je riječ o sličnim projektima, važno je spomenuti revizijsko iskopavanje u Docima (Gornja Vitina) na lokalitetu Šipkova glavica, koje će se nadam se uskoro nastaviti. Naime, revitalizacijom muzeja na Humcu te nastavkom arheoloških iskopavanja puno ćemo doprinijeti promociji našeg grada te očuvanju svih spomenika kulture. Uvijek se zapitam što to mi ostavljamo našim potomci?

Read 1492 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering