arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Tuesday, 22 July 2014 08:16

VIDEO: Birokracija koči arheološka istraživanja

Autor: al Jazeera Autor: al Jazeera

Ljubuški kraj je poznat po bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini. Na više lokaliteta pronađeni su ostaci iz gotovo svih razdoblja ljudske povijesti. No, i pored značajnog broja nalazišta, u BiH je mali broj arheoloških istraživanja. Pogledajte u video-prilogu reportera Al Jazeere iz Ljubuškog.

 

U Hercegovini je nedavno otkriveno novo arheološko nalazište iz doba antike. Riječ je o vrijednom nalazu keramičkih i staklenih predmeta iz 1. stoljeća poslije Krista.

Međutim, neefikasna birokratska mreža zakona koji uređuju arheološku djelatnost, od županijskog, entitetskog do državnog nivoa u Bosni i Hercegovini, otežava provođenje arheoloških projekata.

Fra Milan Jukić, kustos muzeja Franjevačkog samostana na Humcu kod Ljubuškog u Hercegovini, pokazuje primjerak rimskog ukrasnog kamena na prstenu, prvi ove vrste pronađen u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga je i njegova vrijednost posebna. "Upravo ovdje imamo jednu izložbu predmeta koji potječu odavde, iz Hercegovine. Dakle, to bi bila jedna reprezentacija povijesti kroz 16.000 godina u Hercegovini. Od starijeg kamenog doba do konca srednjeg vijeka, do 16. stoljeća", objašnjava fra Jukić.

Mnogo nalazišta, malo istraživanja

Ljubuški kraj je poznat po bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini. Na više lokaliteta pronađeni su ostaci iz gotovo svih razdoblja ljudske povijesti.

No, i pored značajnog broja nalazišta, u BiH je mali broj arheoloških istraživanja.

Arheologinja Snježana Vasilj godinama radi na arheološkim projektima. Inicijator je ideje o osnivanju Arheološkog muzeja Hercegovine.

"Problem je institucija i ljudi koji bi radili u tim institucijama. Arheologija je krasna. Imamo pomladak, imamo studij arheologije. Ali, nažalost, nikako, već dva desetljeća se ne može organizirati da se nešto u tom smislu pokrene", kaže Vasilj.

Pohlepni trgovci sami tragaju za nalazištima i pustoše ih, upozorava Vasilj. Kaže da je trgovina arheološkim predmetima i umjetninama raširena vrsta kriminala.

S malo ulaganja do turističkih senzacija

A stotine lažnih arheologa s detektorima metala obavljaju nelegalna iskopavanja. Poseban problem je što se postojeći istraženi lokaliteti ne iskorištavaju na pravi način.

"Sa vrlo malo ulaganja mogli bismo od postojećih lokaliteta stvoriti turističke senzacije", kaže urednica portala arheon.org Vedrana Tutiš.

"Na 45 lokaliteta pronađeno je oko 600 stećaka. Međutim, iako je cjelokupno ovo područje proglašeno zaštićenim nacionalnim spomenikom, sistemske zaštite zapravo nema. O svim pronađenim nalazima brinu pojedinci i Franjevački muzej na Humcu, gdje je i posljednji nalaz našao svoje mjesto", izvještava iz Ljubuškog reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Arheolozi tvrde da BiH ima mnogo bogatih nalazišta koja su arheološki neiskorištena. Ali bez institucionalne i jedinstvene strategije arheološke vrijednosti u BiH, ostat će i dalje u domeni lokalnih inicijativa i zalaganja pojedinaca da se povijesno blago tretira u okviru znanosti.

Read 1542 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering