kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 15 Srpanj 2014 12:02

Ni jedna slika nije prodana na humanitarnoj izložbi

Autor: Dnevni list Autor: Dnevni list

Hercegovački likovni umjetnici, gotovo odreda akademski slikari, kipari i grafičari, okupljeni pod imenom HumanitArt, imali su sjajnu ideju u kojoj su ih podržali Caritas Mostar i Galerija Aluminij u Mostaru: na dražbu je 28 umjetnika ponudilo svoja umjetnička djela,

a cjelokupni prihod od prodaje namijenjen je stradalima od katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile BiH. Cijena djela ponuđenih na prodaju kretala se od 200 do 2000 maraka, s tim da ako bi za neko djelo bilo više ponuda, ono bi bilo prodano onome tko ponudi više. Djela su bila izložena od 1. do 11. srpnja u Klubu Galerije Aluminij, par dana je izložba i produžena jer je nekoliko upita za neka djela i bilo, ali nije bilo i prodaje. Unatoč početnom entuzijazmu, nadi da će se nešto uspjeti i pomoći, ni jedno djelo sve do jučer, do kad je izložba bila postavljena, nije prodano.

 

Kriza

 

Darko Juka, predstojnik Galerije Aluminij, kaže da činjenicu da ni jedno djelo nije prodano treba sagledati u svjetlu općeg stanja u zemlji.
“Nažalost, unatoč nekolicini iskazanih zanimanja, o kojima me je izvijestio Radoslav Dodig iz mostarskoga biskupijskog Caritasa, koji je bio koordinatorom prodaje umjetnina, u konačnici niti jedno djelo nije prodano. Ne mogu se otetu osjećaju razočaranosti zbog neuspjele plemenite nakane, ali moramo biti svjesni općega stanja u društvu i nepobitne činjenice da je ova katastrofalna poplava, osim svojom razornošću, Bosnu pogodila i u najgoremu mogućem trenutku, u smislu jedne od najvećih gospodarsko-novčarskih, ali i socijalnih kriza koje pamtimo i kojoj uistinu svakodnevno svjedočimo, u najgoremu joj izdanju. U tomu svjetlu nalazim opravdanje činjenici da se nitko nije odlučio pomoći stradalnicima poplava kupnjom ponuđenih umjetničkih djela. Ne dvojim u postojanje dobre volje pojedinaca ili kolektiva, ali okolnosti su one koje diktiraju naše mogućnosti i ostaje nam se samo nadati kako će u vremenu koje je pred nama biti bolje. Ustupljene će slike uredno preuzeti umjetnici iz HumanitArta, a ono što jamčim jest da nas ovaj neuspjeh ne će pokolebati i da će Galerija Aluminij i nadalje ostati otvorenom svakoj sličnoj zamisli”, rekao nam je Juka.

 

 Posteri u Kosači

 

Umjetnici iz HumanitArta, čiji i sam naziv govori – umjetnost je humanitarna, na ovu su se akciju odlučili nakon što su, pomažući na licu mjesta, i sami vidjeli razmjere katastrofe. Pomogli su onako kako najbolje znaju, od srca, darujući dio sebe, svoje djelo. Iako znamo da živimo u zemlji siromaštva i zemlji nezaposlenih, ostaje u zraku pitanje zar zaista nitko od gospodarskih subjekata nije mogao izdvojiti određeni iznos, pomoći ljudima u nevolji, pa koliko god, a radnu sredinu uljepšati i oplemeniti umjetničkim djelom? Za kraj vrijedi napomenuti da je na još jednom mjestu u Mostaru otvorena izložba djela, čiji prihod od prodaje ide stradalima od poplava – u maloj dvorani u Kosači do 19. srpnja je otvorena izložba plakata, u organizaciji SOS Dizajn Festival i u sklopu projekta SOS Balkan Posters. Sva sredstva od prodaje plakata uplatit će se u fond za pomoć Crvenog križa, a sve pod motom “POSJETI, UZMI PLAKAT I DONIRAJ!”.

Pročitano 2558 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering