arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Sunday, 22 June 2014 01:17

FOTO: Trinaesta večer folklora u Studencima

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal FOTO: LJ::portal

U svetištu Srca Isusova u Studencima večeras je održana trinaesta tradicionalna smotra folklora "Studenčica pjesmu nosi". Puno toga je osnovano u ovoj župi, ali je ove godine sve u znaku tamburaškog sastava Zlatno srce koji slavi dvadeset godina postojanja.

Don Damjan Raguž 1994. godine inzistirao je da se mladi uključuju u ministrante, pjevače, čitače i svirače, njih dosta se odlučilo za tamburicu.

Večerašnju smotru folklora je u ime domaćina svojim nastupom otvorila ženska skupinu HKUD-a Studenčica Izvor. A nakon domaćina, uslijedili su gosti koji su došli iz Privlake. Kulturni centar Klasje postoji već 16 godina. Bilježe brojne nastupe širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U okviru društva djeluju različite sekcije: dječja folklorna, dramska, pjevačka, zlatovez, folklorna i tamburaška. Krasi ih različita narodna nošnja...od obične radne pa do svečane, vezene svilom i zlatom. Ponosno čuvaju i njeguju bećarac koji je i UNESCO stavio pod posebnu zaštitu.


Da se za budućnost folklora ne moraju brinuti sve prisutne je uvjerila razigrana skupina malih plesača; Mali folkloraši HKUD-a Studenčica.
Nakon nastupa  zaigranih članova HKUD Veljaci na pozornicu su izišli slavljenici Zlatno srce HKUD-a Studenčica kojima je tek dvadeset godina, pa su nastupili iskusni plesači koji iza sebe imaju brojne nastupe HKUD-a Studenčica.


Na smotri je nastupio i KUD Ponikve koji je osnovan u svrhu očuvanja običaja i tradicije Ponikava. Djeluju na području općine Ston, na poluotoku Pelješcu. Radom žele obogatiti kulturni život, zbližiti mladost i starost . Od davnina balaju linđo, tj. ponikovsku poskočicu. KUD okuplja preko pedeset članova u mlađoj i starijoj skupini. Uglavnom se predstavlja balanjem linđa i pjevanjem tradicijskih pjesama. 


Posebno je prijateljstvo između Rotimlje i Studenaca zahvaljujući don Damjanu traje od prije nekoliko godina, pa su svi zaplješćali tamburaškom sastavu Prijatelji koji dolaze s Rotimlje. Na kraju programa su nastupili Ine Tadić i Hercegovački bećari.

 


1. Izvor – ženska skupina HKUD-a  „Studenčica“
2. KC Klasje – Privlaka
3. Mali folkloraši HKUD- a „Studenčica“
4. HKUD  Veljaci – Veljaci
5. Zlatno srce – tamburaški sastav HKUD-a  „Studenčica“
6. Veliki folkloraši HKUD-a „Studenčica“
7. KUD Ponikovska poskočica – Ponikve
8. Prijatelji – tamburaški sastav iz Rotimlje
9. KC Klasje – Privlaka
10. Ine Tadić i Hercegovački bećari

 

Read 2279 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering