arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Tuesday, 10 June 2014 14:00

Duhovni velikan i uznik fra Ljudevit Rupčić

Autor: fratar.net | franjevci.info Autor: fratar.net | franjevci.info

Fra Ljudevit Rupčić je hercegovački franjevac koji je svojim životom posvjedočio kako se unatoč zatvorima i progonima može učiniti puno. Preveo je Novi zavjet, bio profesor i istaknuti zagovornik Međugorja.

 

Emisija Agape - Radiopostaja Mir Međugorje


Održan znanstveni simpoziju povodu 10. obljetnice smrti dr. fra Ljudevita Rupčića

U povodu 10. obljetnice smrti dr. fra Ljudevita Rupčića, u subotu, 7. lipnja 2014. u Međugorju, u organizaciji Župnog ureda u Međugorju, Franjevačke teologije u Sarajevu i Biblijskog instituta KBF-a u Zagrebu održan je znanstveni simpozij na kojem je sudjelovalo 11 predavača.

U svom uvodnom pozdravu, prilikom otvaranja simpozija, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko kratko je predstavio fra Ljudevitov život te istaknuo kako je on jedan od najpoznatijih biblijskih stručnjaka koji je dolazio s hrvatskoga govornog područja.

Prvo izlaganje imao je dr. fra Anto Popović koji je je govorio o doprinosu fra Ljudevita Rupčića tumačenju Dogmatske konstitucije Dei Verbum.

Dr. fra Ivan Dugandžić, koordinator simpozija, govorio je o (ne)razjašnjenim okolnostima Rupčićeva prijevoda Novog zavjeta (1961.). Fra Ivan je istaknuo kako je važnost simpozija da se sačuva uspomena na jednoga zaslužnog i vrijednog čovjeka: „Fra Ljudevit je najbolje zapamćen po svome prijevodu Novoga zavjeta. Taj prijevod je prije nekoliko mjeseci doživio svoje 11. izdanje. Tiskan zajedno s njegovim prijevodom Psalama. To je u isto vrijeme 5. izdanje Psalama. Prvi put je Novi zavjet s Psalmima izdan 2000. godine.”

Jedan od predavača bio je umirovljeni vrhbosanski svećenik mons. dr. Mato Zovkić, dugogodišnji profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i vrhbosanski kanonik koji je za temu imao fra Ljudevitov prijevod i kratki komentar Jakovljeve poslanice.

Nakon što su do podne u Međugorju „povirili" u ogromno znanstveno djelo fra Ljudevita, te nakon toga na Humcu u tematsku Galeriju „Majka", kojom je fra Ljudevit želio zahvaliti svojoj majci, svim drugima majkama i ženama, a na poseban način nebeskoj Majci Mariji, sudionici simpozija došli su na Staro Hardomilje gdje je pred njegovom rodnom kućom uslijedilo svečano otkrivanje spomen-ploče koju je otkrio humački gvardijan fra Velimir Mandić.

Read 3136 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering