arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Thursday, 17 April 2014 14:12

Tko je bio Mile Boras otac novog zagrebačkog rektora?

VL | LJ::portal VL | LJ::portal LJ::portal

Novoizabrani rektor zagrebačkog Sveučilišta dr. Damir Boras hercegovačkih je korijena. Njegov otac dr. Mile Boras bio je dugogodišnji profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a stanovito vrijeme od 1978. do 1987. predavao je Rimsko pravo i na Pravnom fakultetu u Mostaru.

 

Mile Boras je rođen 1923. u mjestu Vitina nadomak Ljubuškog, a umro je 1997. godine u Zagrebu. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu i 1940. godine završio šesti razred zajedno s još dvadeset i jednim učenikom. Razredni nastojnik bio mu je čuveni franjevac i znameniti svećenik fra Vojo Mikulić. Kao i novoizabrani rektor, njegov otac bio je izvrstan poznavatelj klasičnih jezika, kao i dosta europskih, pa čak i esperanta. Poznavao je povijest, umjetnost, književnost, svjetske religije. Bio je prije svega humanist, erudit te čovjek nevjerojatne jednostavnosti. I njegov otac Cvitan odlično je govorio engleski jezik i kao i brojni drugi toga vremena išao je u Ameriku i nakon nekog vremena i vratio se u svoju Hercegovinu.

S početka devedesetih godina dr. Mile Boras je mnogo radio na jačanju novouspostavljene hrvatske države i kao vrstan pravnik bio je od 1990. do 1992. godine i član Povjerenstva Republike Hrvatske za pomilovanja. S početka devedesetih godina utemeljen je Odbor za obnovu gimnazije u Širokom Brijegu u čiji se rad odmah uključio.

- Zajedno s izabranim članovima tog odbora dr. Mile Boras kao nekadašnji đak širokobriješke gimnazije silno se angažirao da se, ne samo vrati gimnazijski sustav, već da se i gimnazija materijalno obnovi i ojača - kazao nam je tadašnji predsjednik Odbora za obnovu Gimnazije Drago Zovko Đido. Donacijama knjiga za gimnazijsku knjižnicu, gotovo neprekidno sve do svoje smrti održavao je i vezu sa školom koju je pohađao.

Read 9257 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering