arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Monday, 14 November 2016 20:00

Misterij teško ozlijeđenog mladića - još se ne zna je li na njega pala vratnica ili ga je pretukla 'zlatna mladež'

Autor: Vera Soldo | Republikainfo.com Autor: Vera Soldo | Republikainfo.com

Tjednima javnost u Hercegovini javlja o teško ozlijeđenom mladiću, starijem maloljetniku M. Soldo iz Širokog Brijega. Za ovog uzornog mladića, kako kažu u Širokom Brijegu, nesklonog incidentima, aktivnog i nagrađivanog sportaša-karatistu

, odlazak na rođendansku zabavu 8. na 9. listopada u vikendici u naselju Dubrave: Mladića su prijatelji pronašli u polusvjesnom stanju ispod vratnice na obližnjem igralištu. No, ni mjesec dana kasnije ne zna se je li nesretni malodobni mladić žrtva mladalačke neopreznosti ili premlaćivanja o kojem sve glasnije bruji ne samo ovaj grad nego i cijela Hercegovina.

 


O ovom slučaju oglasila se i majka mladića, upućujući pismo za javnost (političkim strankama!) kao i nadležnim policijskim institucijama da se rasvijestli ovaj incident koji je zamalo životom platio njezin sin.

 

Iz Hrvatske republikanske stranke čak su najavili i prosvjede ukoliko se ovaj incident uskoro ne rasvijetli, a počinitelji kazne, društvene mreže preplavljene su svakojakim komentarima kao i spominjanjem i konkretnih imena počinitelja - redom djece bogatih i utjecajnih Širokobriježana. Dok raste negodovanje javnosti (barem što se tiče društvenih mreža i medija) iz policije negiraju površnost i neblagovremenost u istrazi cijelog slučaja.


U samoj policiji trebali bi znati da s rasvjetljavanjem ovog nevjerojatnog incidenta trebaju itakako požuriti i zbog ozlijeđenog mladića i njegove obitelji kao i mogućih posljedica cijelog događaja - jačanja ozračja javnog linča prema mogućim, navodnim počiniteljima, političke konotacije i na kraju krajeva, srozavanja povjerenja građana u same pravosudno-policijske institucije.


No, ono što je najgore je da se nesretni mladić, kako kaže, ne može prisjetiti što mu se dogodilo te kobne večeri: ili je bio okrutno pretučen od svojih vršnjaka ili je na njega pri ljuljanju pala teška nogometna vratnica ispod koje je i pronađen. Očekivanja da će se prisjetiti što mu se dogodilo u kobnoj noći blijede tim više zbog pronađene visoke razine alkohola u krvi mladića koji vodi sportski život i nije sklon alkoholiziranju.

 


Vršnjaci ga polusvjesnog zatekli ispod vratnice


Kako piše Večernji list BiH, analiza krvi ozlijeđenog mladića u JU Zavodu za zdravstvenu zaštitu pokazala je da je isti imao 1,75 promila alkohola te da se vjerojatno zbog toga, kao i snažnog udarca u glavu, ne sjeća što mu se u spornim trenucima dogodilo.

 

"Dvojica vršnjaka su ga zatekla u potrbušnom položaju s vratnicom na glavi na travnatoj površini u blizini vikendice te ga spasila od mogućih kobnih posljedica. Ni njemu, a ni ostalih više od 20 sudionika na proslavi rođendana nije poznato da se prethodno s nekim na bilo koji način sukobio", kazao je za Večernji list BiH jedan od svjedoka.

 


Fra Mario Knezović: Žrtve nije samo pretučeni mladić, nego više oni koji su to učinili


O ovom slučaju, između ostalog, na uputi urednice i voditeljice Ivane Ćubela u emisiji Naše TV 'Pod povećalom', govorio je i fra Mario Knezović.

 

"Ovdje je najveći problem što mi smatramo da je samo žrtva ovaj mladić koji je pretučen. Ja bih sad rekao – on je najmanja žrtva. Njegove će tjelesne rane zacijeliti, mlad je, treba imati prema njemu sućuti, doživio je tešku traumu, teški duhovni trenutak i on je jedan od žrtava. Ali veća je žrtva on ili oni koji su to zlodjelo učinili. Jednostavno, naše društvo danas ne smije zažmiriti nad takvim situacijama. Ja bi se volio zapitati, da oni koji možda koče, ja ne znam, ali ako netko koči taj proces, neka se samo zapita kako bi reagirao da je njegovo dijete takvo nešto doživjeli, da se to događa djetetu njegova brata ili sestre", kazao je fra Knezović.

 


Teške ozljede


Kako piše portal SirokiBrijeg.info, dolaskom u SKB Mostar maloljetnom M.S. ustanovljene su višestruke ozljede: težak potres mozga, lom jagodične kosti, lom vilice na dvama mjestima, puknuće nosne sluznice, lom nosne kosti, dva oštećena i jedan polomljen zub, modrice po licu i očima te dvije masnice s obiju strana vrata.

 

Iz MUP-a ŽZH za portal Jabuka.tv potvrđeno je da je PU Široki Brijeg 9. listopada u 1.50 sati, putem telefona, zaprimila prijavu da je jedna osoba zbog tjelesnih ozljeda zatražila liječničku pomoć u Domu zdravlja Široki Brijeg.

 

“Postupajući po prijavi policijski službenici su otišli u Dom zdravlja gdje su utvrdili identitet ozljeđene osobe – riječ je o 17-godišnjoj muškoj osobi s područja Širokog Brijega koja je zatražila liječničku pomoć zbog tjelesnih ozljeda neutvrđenoga stupnja, koje je zadobila na neutvrđeni način, i zbog kojih je iz Doma zdravlja Široki Brijeg upućena na CUM Mostar”, navode iz MUP-a ŽZH.

 

“O tim saznanjima smo obavijestili dežurnog županijskog tužitelja, i u suradnji sa Županijskim tužiteljstvom policijski službenici su poduzeli veći broj mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja okolnosti pod kojima je 17-godišnjak zadobio tjelesne ozljede.

 

U tom cilju policijski službenici su obavili veći broj obavijesnih razgovora, od nadležne zdravstvene ustanove je zatraženo da uzme uzorak krvi ozljeđenoga 17-godišnjaka te isti pošalje na analizu, a zatraženi su i nalaz i mišljenje vještaka medicinske struke o okolnostima nastanka tjelesnih ozljeda kod ozlijeđenog 17-godišnjaka,” pojašnjavaju iz MUP-a ŽZH.

 

“Predmet je još uvijek u radu, i u interesu istrage ne možemo iznositi više detalja. Po kompletiranju predmeta isti će biti upućen Županijskom tužiteljstvu,” izjavili su iz MUP-a ŽZH za portal Jabuka.tv.


 

Pismo majke: Najgori strahovi jedna majke su ostvareni, samo tražimo istinu


Nažalost, još uvijek se ne zna što se točno dogodilo. Javnosti se tim povodom obratila i majka dječaka koja želi potaknuti istražne i pravosudne institucije u Širokom Brijegu da rade svoj posao časno, iskreno i istinoljubivo.

 

Pismo majke ozlijeđenog mladića Ane Soldo, upućeno političkim strankama HDZ-u BiH, Savezu za Široki Brijeg HSP dr. Ante Starčević, HKDU-HRAST, HČSP, HRS, HKDU BiH i HDZ 1990, prenosimo u cijelosti:


"Poštovani,

Piše Vam majka dječaka koji je prije mjesec dana završio u bolnici s vrlo teškim ozljedama glave. Pišem Vam jer sam u potrazi za istinom. Moj sin je otišao na rođendansku zabavu,a završio u bolnici s teškim potresom mozga i frakturama kostiju lica.

 

Najgori strahovi jedne majke su ostvareni. Samo dragom Bogu možemo zahvaliti što moj sin te večeri nije izgubio život. Iako je prošlo mjesec dana, od mene i moje obitelji se skriva istina. Bezbroj je teorija, bezbroj scenarija, toliki se teret stavio na pleća naše obitelji da se svakim danom pitamo u kakvom to mi svijetu živimo?

 

Kako je moguće da incident na jednoj srednjoškolskoj zabavi postaje toliki misterij da prerasta u brojne teorije zavjere? Moju obitelj i mene ne zanima ništa, nego istina! Ne zanima nas nikakva odšteta , ne želimo upirati ni u koga prstom i dovoditi na stup srama, ne želimo da se ikoga proziva, zanima nas samo istina.

 

Istina koja će dati odgovore mome sinu koji će traume što tjelesne, što psihološke, nositi cijeli život. Želimo istinu jer cijeli ovaj slučaj ne smije biti bez nekoga razloga i smisla, jer ono što se dogodilo mome sinu, sutra se može dogoditi bilo kome ako se ne bude znala istina.

 

Na kraju krajeva, može se dogoditi ponovno njemu. Pišem Vam ovim putem znajući kako kod nas sve počinje i sve završava u politici. Ovim putem Vas molim da svojim djelovanjem potaknete istražne i pravosudne institucije u Širokom Brijegu da rade svoj posao časno, iskreno i istinoljubivo.

 

Molim Vas da potaknete institucije da konačno iznesu istinu o ovom slučaju, nepristrano i objektivno. Apeliram na Vašu savjest. Stavite se u moju poziciju. U nadi da ćete pomoći mojoj obitelji u traženju istine, najsrdačnije Vas pozdravljam!".

Read 1743 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering